Welke risico’s loop jij als interieurprofessional?

Wie geen risico’s durft te nemen, moet niet gaan ondernemen. Daar ben ik echt van overtuigd. Wie bang is om een gok te wagen of nieuwe stappen te zetten, gaat geen succesvol ondernemer zijn. Dat houdt je groei als vak professional en je bedrijf tegen.

Je kunt veel verzekeren, maar niet alles. En verzekeren is niets anders dan risico’s managen. Hoe doe je dat nu slim?

Risico’s durven nemen kun je leren
Ja echt. Want als je goed kijkt zie je overal risico’s als je een eigen bedrijf start of hebt. Juist daarom is een goede ondernemers mindset zo belangrijk, zodat je een bepaalde afstand kunt nemen van de zakelijke keuzes die je maakt. Dat heeft oefening en tijd nodig. Net als het hebben van een duidelijk doel of een heldere ambitie, helpt hierbij.  Ook het in kaart brengen van je drijfveren geeft jezelf reden om te weten waarom je doet wat je doet. Zomaar drie manieren om je ondernemers mindset positief te stimuleren!

Risico’s in kaart brengen
Iedere situatie, elk persoon en elk bedrijf is anders. Om in kaart te brengen welke risico’s er voor jou zijn, is het goed om een risicoscan te doen op de volgende onderwerpen:

  • Schade
    Denk aan inkomensschade door stroomuitval, schade wat je interieurontwerp teweeg kan brengen, schade aan je kantoorpand of auto/inventaris.
  • Conflict
    Een conflict wat je kunt krijgen met een opdrachtgever of een leverancier, maar ook een klant die niet betaalt.
  • Ziekte
    Wat als je zelf ziek wordt? Een burn-out krijg of een ongeluk? Wat als je (deels) arbeidsongeschikt raakt? 
  • Overlijden
    Welk risico loop jij als je zelf helemaal wegvalt? Hoe blijven je nabestaanden achter?
  • Pensioen
    Wanneer wil/kun je stoppen met werken? Als ondernemer heb je niet dezelfde rechten als iemand die in loondienst werkt.

Risico nemen of verzekeren?
Er zijn voldoende manieren op internet te vinden die je helpen om je risico’s nog concreter in beeld te brengen door middel van een risicoscan. Ik kan je ook zeker een financieel adviseur aanraden, die met jou persoonlijk meedenkt in welke grote risico’s je loopt en wat je wel/niet hoeft te verzekeren.

Juridische vorm en zakelijke voorwaarden
Net als een financieel adviseur, is het ook wijs om advies in te winnen van een jurist die jouw algemene voorwaarden schrijft en je helpt ze ook echt te begrijpen. Als je weet waar de risico’s liggen in je werk, kun je hier ook op anticiperen. Bijvoorbeeld door geen producten te leveren als je het leverrisico niet wilt dragen. Voorbeeld: je kunt een vloerkleed leveren of een bank, maar als deze door jou in de verkeerde kleur of te groot is besteld, draai jij op voor deze extra kosten. Hetzelfde geldt voor garanties en klachten. Er komt misschien meer bij kijken dan je denkt. Wat doe je als jouw opdrachtgever een klacht heeft over het interieuradvies wat je hebt gegeven? Of als er toch een verkeerde kleur maatwerk kast geplaatst is en een claim bij je indient voor een ontwerpfout? Met goede zakelijke voorwaarden kun je veel narigheid voorkomen.

Bepaal je rechtsvorm
Wat doe je als je schulden krijgt en de betreffende schuldeiser geld bij je opeist? Wat heb je te verliezen als het echt mis gaat? Ben je dan privé aansprakelijk? Het kiezen van een rechtsvorm is hierbij een belangrijke eerste stap. Maar ook eventuele huwelijkse voorwaarden wanneer je getrouwd bent, helpen je risico’s afkaderen. Vraag ook hierbij een jurist om hulp.

Wil je aan de slag met jouw zakelijke voorwaarden? Doe dit dan direct aan de hand van de cursus Zakelijke Voorwaarden waarbij je ook leert hoe je een offerte opstelt.

Laat een reactie achter

Deel deze blog:

&

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wil jij groeien in je ondernemerskwaliteiten en/of het bedrijf creëren dat je wilt? Vraag jij je af wat daarvoor nodig is? Loop je vast en weet je niet wat nu handig is om als eerste stap te zetten? Meld je dan aan voor een gratis sparsessie. 

gratis sparsessie

Lees meer