Hoe kun je als interieurprofessional omgaan met akoestiek?

Een slechte geluidsomgeving heeft effect op je werk, functioneren en/of je woongenot. Ik dook in de wereld van akoestiek en hoe je hier in je ontwerp nog meer rekening mee kunt houden. 

Bij de loodgieter lekt het 

Ik ben onlangs verhuisd en de akoestiek in ons nieuwe huis is erg slecht. Natuurlijk merkte ik dit gelijk op. Als onze kindjes spelen of er eentje een keel op zet, kan ik mezelf niet eens meer horen nadenken. Het was een raadsel voor me hoe het komt en het verraste met totaal, ik zag dit van tevoren niet aankomen ondanks dat ik al vaker in de woning was geweest voordat we de sleutels kregen. De ruimte heeft dezelfde vorm als ons vorige huis en er staan dezelfde spullen in en dezelfde materialen zijn aanwezig. Hoewel ik elke dag nadenk en rekening houd met geluid bij de interieurontwerpen die ik maak, lukte het me niet om er de vinger op te leggen wat nu de oorzaak is. Dus ik ging op onderzoek uit en deel mijn ondervindingen graag met je in dit blogartikel! 

Grote gebaren 

In mijn geval is de akoestiek in mijn nieuwe huis veel slechter dan in mijn oude huis, ondanks dat de ruimtes vergelijkbaar zijn. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren, zoals de materialen van de muren en ook de hoogte van het plafond speelt mee. De geluidsweerkaatsing is anders en voor mijn gevoel ’scherper ’. Er zijn snel meer echo’s en achtergrondgeluiden die ons woongenot verstoren. Het geluid kan niet ’weg ’ is mijn conclusie. Een effectieve oplossing die ik vaak toepas bij mijn projecten is een akoestisch spanplafond van Plameco. Dit maakt een wereld van verschil in beleving. Je snapt dat deze er bij ons nu ook gaat komen. 

Akoestiek in jouw projecten 

De basis moet goed zijn en de grote m2’s maken een goede basis. Niet EN een harde tegelvoer EN een Dekton keukenblad EN een kunststof of stenen eettafel. Maar letterlijk zachtere materialen, zoals een houten vloer, marmoleum of kurk. Daar voeg je een diverse mix aan toe van gordijnen, een houten eettafel, een vloerkleed, planten en gestoffeerde meubels. Vergeet de viltjes onder stoelen niet om het contactgeluid te verminderen.  

Externe stoorzenders 

Naast het zo optimaal mogelijk inrichten van een ruimte, is altijd de keerzijde het gedrag van de gebruikers of bewoners. Gedragsaanpassingen zijn zeker in een werkomgeving net zo belangrijk.  

Bronnen 

Ik heb door de jaren heen verschillende kennis workshops gevolgd, onder andere bij Rockfon. Echt een aanrader als je meer de materie in wilt duiken. In mijn zoektocht naar informatie voor een winkel die ik op dit moment aan het inrichten ben, werd ik gewezen op dit artikel (https://hoorstyle.nl/geluidsomgeving-werk-optimaliseren-tips/) . Tip om verder te lezen of op te slaan om er nog eens bij te pakken! 

Laat een reactie achter

Deel deze blog:

&

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wil jij groeien in je ondernemerskwaliteiten en/of het bedrijf creëren dat je wilt? Vraag jij je af wat daarvoor nodig is? Loop je vast en weet je niet wat nu handig is om als eerste stap te zetten? Meld je dan aan voor een gratis sparsessie. 

gratis sparsessie

Lees meer