Wat is het verschil tussen een interieurstylist en een interieurarchitect?

Als interieurprofessional beoefen je een vrij beroep. Dat maakt het soms best lastig om je rol een titel te geven. Want wie doet nu wat en wat mag er wel of niet? In dit artikel neem ik je mee in de diverse titels en de verschillen onderling.

Een interieur bestaat uit meerdere lagen. Verschillende professionals denken na over die verschillende lagen. Een interieurarchitect denkt na over alle lagen (van vergunning tot aankleding), en een interieurstylist meestal alleen over de bovenste laag (zoals accessoires).

Vak titels

Interieurarchitect | (Technisch) bouw- of verbouwingsplan en functionele indeling
Beschermde titel

  • 4-jarige HBO- bachelor opleiding + 2-jarige master op een erkende (WAT) opleiding
  • 2 jaar praktijkervaring + ingeschreven in het architectenregister

Werkzaamheden
Een interieurarchitect of binnenhuisarchitect houdt zich bezig met alle aspecten van een binnenruimte zoals de functie, routing, ruimte-indeling, inrichting van de diverse ruimten, licht, meubelontwerp, kleuren en materialen. Daarnaast weet een interieurarchitect wat technisch haalbaar is en is op de hoogte van actuele wet -en regelgeving. Een interieurarchitect werkt samen met architecten en aannemers bij projecten.

Door middel van (werk)tekeningen maakt de interieurarchitect de plannen duidelijk; plattegronden, doorsneden, maquettes en/of 3D-visualisaties helpen een helder beeld te scheppen voor de opdrachtgever en de uitvoerenden.

 

Interieurontwerper | Totaalconcept verbouwing of herinrichting
Vrij beroep

  • Minimaal een HBO opleiding of evenredige werkervaring in het vak
  • HBO werk -en denkniveau

Werkzaamheden
Een interieurontwerper doet dezelfde soort werkzaamheden als een interieurarchitect. Een belangrijk verschil is dat de interieurontwerper niet is ingeschreven in het register van BNI en ook geen erkende 4-jarige HBO opleiding heeft gevolgd met bijbehorende werkervaring. Een interieurontwerper heeft meestal niet de volledige technische kennis die een interieurarchitect wel heeft.

 

Interieuradviseur | Samenstellen plan (her)inrichting
Vrij beroep

– Minimaal een MBO opleiding of evenredige werkervaring binnen het vak
– MBO werk -en denkniveau

Werkzaamheden
Een interieuradviseur adviseert klanten over de inrichting van bestaande ruimtes, vaak in woningen maar ook in andere gebouwen. Hierbij neemt de interieuradviseur de wensen en het budget van de klant mee in het advies. Dit beroep wordt veelal beoefend in woonwinkels, maar ook bij een grootschalige projectinrichter of een adviesbureau. Een interieuradviseur werkt voornamelijk binnen bestaande ruimtes en vult vaak een bestaand interieurontwerp in.

Soms is het lastig om verschil op te merken tussen een interieurontwerper of interieuradviseur. Een interieuradviseur komt vaak in beeld als er al een basis indeling is in een woning of gebouw en vult vervolgens de kleuren, materialen, meubels en een eventueel meubelontwerp verder in. Hij of zij denkt na overige details zoals greepjes, schakelmateriaal en styling.

 

Interieurstylist | Sfeer toevoegen aan een bestaande ruimte
vrij beroep

– Cursussen en/of ervaring
– MBO werk -en denkniveau

Werkzaamheden
Stylisten worden meestal niet betrokken bij renovaties of ruimtelijke aanpassingen, ze worden ingezet voor het decoreren van een bestaande ruimte. Ze adviseren een harmonieus interieur qua stijl, kleur, meubels en de plaatsing van accessoires met het moodboard als leidraad. Zo maakt een interieurstylist bijvoorbeeld een shoppinglist of koopt de interieurstylist de producten voor de klant in, om vervolgens te stylen in een ruimte. Voor dit beroep heb je niet altijd een opleiding nodig. Met het volgen van cursussen, het opdoen van ervaring en met gevoel voor styling kunnen de meeste mensen aan de slag. Daarnaast is er een verschil in styling voor ruimtes of evenementen. Onder evenementen kunnen vallen beurzen maar ook winkels zijn vaak opdrachtgevers van interieurstylisten. Conceptstyling is hierbij belangrijk. Hier zijn aparte opleidingen voor en vraagt ander werk- en denkniveau.

 

Tot slot
Nu hoeft het niet zo te zijn dat bijvoorbeeld een interieurarchitect altijd nadenkt over al die lagen, elke professional heeft zo zijn of haar specialisme. Dat maakt het soms ingewikkeld en lastig om de juiste persoon te vinden voor jouw hulpvraag als klant. Vraag ook vooral aan de persoon zelf waar zijn of haar specialisme ligt en wat voor opleiding wel of niet is genoten. Dat geeft de meeste duidelijkheid.

Lichtontwerper
Daarnaast is het goed om te vermelden dat het onderdeel verlichting echt een vak apart is. Een lichtontwerper (LR) of lichtarchitect staat ingeschreven in het lichtregister en daarom mag niet iedereen zomaar deze beschermde titel achter zijn of haar naam schrijven.

En ik?
Nu vraag je je misschien af, welke titel voer ik zelf? In 2014 heb een 4-jarige studie afgerond aan het Cibap, kleur-en interieuradviseur (MBO-4 niveau). Door de ervaring die ik afgelopen 4 jaar heb opgedaan met veelzijdige opdrachten noem ik mijzelf interieurontwerper. Ik richt mij op complete projecten zoals verbouwingen of het nieuwbouwen van woonhuizen, waarbij ik betrokken ben in het proces vanaf de eerste ideeën tot uiteindelijk resultaat.

Laat een reactie achter

Deel deze blog:

&

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wil jij groeien in je ondernemerskwaliteiten en/of het bedrijf creëren dat je wilt? Vraag jij je af wat daarvoor nodig is? Loop je vast en weet je niet wat nu handig is om als eerste stap te zetten? Meld je dan aan voor een gratis sparsessie. 

gratis sparsessie

Lees meer