Een eigen interieurbedrijf en een gezin, hoe doe je dat?

Het leven van een ondernemer op zich neemt al de enige chaos en drukte met zich mee, laat staan om daarnaast ook nog voor een gezin te zorgen. Naar mijn eigen ervaring is het elke dag een uitdaging. Met slimme keuzes en de juiste mindset maak je het jezelf een stuk makkelijker.

Als iemand mij toch kon vertellen hoe het zou zijn om een gezin te runnen voordat ik kinderen kreeg, dan had dat me heel wat kopzorgen, stress en onzekerheid gescheeld. Het is enorm genieten die mini’s, maar ook erg hard werken. Het is vaak goochelen om alles rond te krijgen thuis. De planning, het huishouden en opvang. Tijd is nóg kostbaarder geworden, zeker vanaf de basisschoolleeftijd. Dan komen er meer locaties, agenda’s en planningen bij. Balans tussen werk en privé (b)lijkt niet te bestaan. Periodes wisselen elkaar af van focus op je gezin of bedrijf.

Ik wil mijn kinderen leren dat hard werken niet verkeerd is en dat het belangrijk is dat het een middel is om dromen waar te maken. De juiste combinatie vinden tussen het ondernemerschap en je gezin is dagelijkse kost. Ik noem het bewust geen balans, want: bestaat dat wel?

Vraag hulp: it takes a village to raise a child

Alle clichés zijn waar, zo ook deze. Om alles te kunnen geven aan jouw kindje wat hij of zij nodig heeft, zijn er meer mensen nodig dan alleen jij of je partner als je die hebt. Heb jij een belangrijke klantafspraak – die je al eens hebt moeten verplaatsen-, maar heb jij onverwachts een kindje met koorts die je van de opvang moet ophalen (#koortsbeleid)? Hulp vragen is aan te leren. Denk aan vrienden, familie, buren of zelfs professionele ondersteuning (denk aan opvang of oppas). Hulp kan jouw last lichter maken en waardevolle steun bieden, zodat jij alsnog jouw afspraken na kunt komen en er daarnaast goed voor jouw kindje wordt gezorgd. Dit geldt natuurlijk ook voor jouw sportmoment en/of rust moment in de week.

Verdeel duidelijk taken met je partner of familie/je netwerk

Maak duidelijke afspraken met je partner, familieleden of je netwerk over wie verantwoordelijk is voor welke taken. Een goede taakverdeling zorgt voor duidelijkheid en minder chaos. Maak bijvoorbeeld een planning en schrijf duidelijk op wie wanneer jouw kindje(s) opvangt. Hoe meer ritme hoe beter. Zo houd je overzicht.

Structuur in opvang(dagen)

Plan de opvang van je kinderen zorgvuldig, vooral naarmate ze ouder worden en hun activiteiten ook toenemen. Wees flexibel, maar houd ook een terugkerende planning aan. Zo weet jij net als jouw kinderen precies waar ze aan toe zijn en waar iedereen aan toe is. Zo creëer je ook structuur voor jezelf en je kind.

Delegeer en/of besteed dingen uit die je niet leuk vindt of te veel tijd kosten

Het erkennen dat jij niet alles zelf kunt doen is erg belangrijk. Dit is in het begin wat lastig, maar als je eraan toegeeft, ga je merken dat dit meer dan normaal is. Delegeer taken die je niet leuk vindt of die te veel tijd kosten, zoals schoonmaken en/of de was. Het zal je rust geven en in dezelfde tijd kun je wat leuks doen met je kind(eren) of werken.

Overweeg ook om hulp te zoeken binnen je bedrijf. Waar besteed jij liever geen tijd aan en kan iemand anders voor je uit handen nemen? Dat kan vakinhoudelijk zijn, maar ook de randzaken door bijvoorbeeld een (virtuele) assistent. Loslaten is de sleutel en dat kun je leren. Zo hoef jij je alleen maar te focussen op de dingen die jij echt graag doet.

Maak het jezelf makkelijk

Keep it simle, keep it stupid. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Je boodschappen aan huis laten bezorgen of je maaltijden voor je laten bedenken en afleveren, dit geeft je een hoop tijdswinst in de week. Zoek naar manieren die voor jou werken om efficiënter je week te doorlopen. Vaak hoeft dit geen hogere wiskunde te zijn, als je maar wilt proberen.

You got this

Het combineren van een eigen bedrijf met ouderschap vereist geduld, organisatie en flexibiliteit. Geef je over aan de chaos thuis. Houd de ballen laag en het is helemaal geen ramp als er eentje valt. Of meerdere. Geef jezelf ruimte om te testen, fouten te maken en accepteer dat jij ook maar een mens bent. Je hoeft geen super woman te zijn. Vergelijk jezelf niet met anderen, want Social Media geeft ook maar een gefilterd beeld. Onthoud dat het meer dan oké is om hulp te vragen en geheel niet onbelangrijk: om ook af en toe tijd voor jezelf te nemen. Jouw welzijn is net zo belangrijk als het succes van je bedrijf en het geluk van je gezin.

Laat een reactie achter

Deel deze blog:

&

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wil jij groeien in je ondernemerskwaliteiten en/of het bedrijf creëren dat je wilt? Vraag jij je af wat daarvoor nodig is? Loop je vast en weet je niet wat nu handig is om als eerste stap te zetten? Meld je dan aan voor een gratis sparsessie. 

gratis sparsessie

Lees meer