Samenwerken met stagiaires, waarom wel of niet?

Extra hulp kun je eigenlijk altijd wel gebruiken. Stagiaires kunnen dan een oplossing zijn. Máár het inhuren van een stagiaire kan zowel voordelen als nadelen met zich meebrengen, afhankelijk van jouw behoeften en de manier waarop de samenwerking wordt aangepakt. In dit artikel gaan we zowel de voor- als de nadelen met jou bespreken.

Het werken met stagiaires werkt voordelig

Het werken met een stagiaire vind ik persoonlijk een verrijking. Zelf vind ik het heel leuk om ze te begeleiden, mijn kennis met hen te delen en hun een kans te bieden om zichzelf te ontwikkelen in de interieurbranche. Los van dat ik mijn kennis deel, leer ik ook altijd veel van hen. Een aantal jaar geleden had ik bijvoorbeeld een stagiaire die mij leerde om te werken met InDesign, waar ik nu nog steeds gebruik van maak. Naast het leerproces heb je ook wat extra handjes, wat ook altijd erg prettig is. Het werken met stagiaires brengt in mijn opzicht dus veel voordelen met zich mee.

Commitment

Het begeleiden en opleiden van een stagiaire kost tijd en aandacht. De stagiaires die ik heb gehad, waren vaak voltijdstagiaires, wat betekent dat je echt wel minimaal 3 dagen een werkplek moet bieden. Hierdoor kunnen jouw stagiaires ook sneller de kennis toepassen en het inwerkproces kan dus ook van kortere duur zijn.

Zelf werk ik alleen met stagiaires van vakopleidingen. Met stagiaires zonder vakopleiding werk ik eigenlijk niet samen, omdat ik merk dat de commitment vaak anders is. Ik heb namelijk meerdere malen meegemaakt dat een stagiaire toen vroegtijdig is gestopt en dat is super zonde. Je doet zelf een investering in iemand om diegene op te leiden, dit kost geld en tijd en verwacht je dus ook dat iemand blijft. Zo kan de stagiaire alles uit haar stage halen en jij alles uit je stagiaire als bedrijf zijnde.

Zo vind je jouw stagiaire(s)

Er zijn verschillende manieren om stagiaires te werven. Mij lukt het eigenlijk altijd via mijn oude school het Cibap en zo zijn er nog veel meer scholen met interieuropleidingen die stageplekken zoeken voor hun studenten. Als jij geregistreerd staat als een erkend leerbedrijf, kan je ook op Stagemarkt komen te staan. Via Stagemarkt kunnen studenten zelf reageren op een vacature voor een stageplek en kunnen zij jou benaderen. Ben jij nog niet erkend? Dit is heel makkelijk te regelen!

Duidelijk beeld

In het algemeen kan samenwerken met stagiaires waardevol zijn, mits alle afspraken worden nagekomen en de stagiaire past bij de behoeftes van jouw bedrijf. Het is belangrijk om vooraf een duidelijk beeld te hebben bij het begeleiden en evalueren van stagiaires, zodat zowel jij als de stagiaire(s) kunnen profiteren van de samenwerking.

Het is ook belangrijk om bewust te zijn van de arbeidswetgeving met betrekking tot stagiaires en ervoor te zorgen dat de wettelijke normen worden nagekomen.

Mijn ervaring

Door mijn jarenlange ervaring met stagiaires heb ik wel het een en ander geleerd. Zo heb ik voor mijzelf besloten dat ik bijvoorbeeld alleen nog met stagiaires werk van de vakopleiding, het Cibap, Nimeto of het Jan des Bouvrie College en dan ook nog het liefst de laatstejaars. Deze studenten hebben wat meer ervaring en kan ik al breder inzetten. Daarnaast, mocht er een goede klik zijn, kunnen ze misschien na hun opleiding ook nog wat betekenen in mijn bedrijf. Én hoe mooi is het dat jij deze toekomstige interieurprofessional heb mogen opleiden!

Laat een reactie achter

Deel deze blog:

&

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wil jij groeien in je ondernemerskwaliteiten en/of het bedrijf creëren dat je wilt? Vraag jij je af wat daarvoor nodig is? Loop je vast en weet je niet wat nu handig is om als eerste stap te zetten? Meld je dan aan voor een gratis sparsessie. 

gratis sparsessie

Lees meer