In de interieurbranche wordt het steeds toegankelijker om samen te werken met freelancers. Dit biedt diverse voordelen voor jouw bedrijf. Ze kunnen invallen waar nodig, je hoeft geen arbeidscontract met ze aan te gaan, ze kunnen jou helpen met ondersteunen van projecten en kunnen vernieuwing en creativiteit met zich mee brengen. Het inhuren van een freelancer kan je op verschillende manieren doen, hieronder zullen we dit met je bespreken.
Wat is een freelancer?
We beginnen even bij het begin. Wat is eigenlijk een freelancer? Een freelancer is iemand die je kunt inhuren zonder vast dienstverband. Je hoeft geen sociale premies, verzekeringen, reiskosten, verlof of andere kosten te betalen. Je betaalt dus alleen de gewerkte uren plus de btw. Deze btw krijg je terug.
Je behoeftes
Voordat je een freelancer gaat inhuren is het belangrijk om te weten waarvoor jij iemand precies wilt in huren. Welke taken moeten er uitgevoerd worden, welke vaardigheden zijn er nodig en naar wat voor expertise ben je op zoek? Ben je op zoek naar een ontwerper, decorateur of iemand voor de visualisatie? En welke werkzaamheden moeten er uitgevoerd worden? Denk aan tekenwerk, moodboard maken of je presentatie opstellen en vormgeven. Maar je kan natuurlijk ook altijd iemand inhuren voor algemene zaken, zoals bijvoorbeeld een Virtual Assistant. Als je allemaal duidelijk hebt naar wie je op zoek bent en voor welke werkzaamheden, dan kan jij gericht zoeken naar de freelancer die geschikt is voor jouw project.
Freelancers vinden
Er zijn verschillende manieren om freelancers in de interieurbranche te zoeken. Je kunt ze vinden op online platforms voor freelancers, via Social Media, freelance-marktplaatsen of misschien wel in je eigen netwerk. Je kan via deze platforms grondig zoeken naar de juiste freelancer die geschikt is voor jouw behoeftes.
De juiste freelancer
Heb je een freelancer gevonden? Neem een kijkje in hun portofolio. Wat voor werk hebben ze geleverd en wat kunnen ze jou leveren? Zo krijg jij een idee van hun stijl, kwaliteit en of zij dus geschikt zijn voor jouw project. Zodra alles klopt en jij de freelancer wilt inhuren is het tijd om de samenwerking te bespreken. Wat is het tarief, wat zijn de betalingsvoorwaarden, deadlines, wat verwacht je van de ander, enzovoort. Zorg ervoor dat alle verwachtingen en vereisten duidelijk worden gecommuniceerd en dat er een schriftelijke overeenkomst wordt opgesteld om de afspraken vast te leggen.
Na afronding van het project en tijdens het project kun je de freelancer evalueren en feedback geven. Dit kan namelijk helpen bij het bepalen van toekomstige samenwerkingen met dezelfde freelancer.
Overeenkomst
Wat ik ook altijd zal aanraden is om een freelance contract op te stellen. Dit om ervoor te zorgen dat je geen risico loopt dat de Belastingdienst dit ziet als een schijnloondienstverband. Mocht je dit niet hebben, loop je beide risico, zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer.
Je kan hierin verder ook duidelijk de afspraken tussen jullie in laten beschrijven. Waarvoor iemand is ingehuurd, voor hoelang en welke kosten dit met zicht meebrengt. Wil je samenwerken op basis van uren, per halve dag of op dagtarief. Zorg dat je dit van tevoren bespreekt en dat het netjes in het freelance contract staat. Zo sta je beide sterk en kun je ten allen tijden de afspraken weerleggen.
Hier kan je een voorbeeld van zo’n contract vinden op de site van de Belastingdienst.
Blijf geïnspireerd
Het inhuren van een freelancer in de interieurbranche biedt bedrijven de kans om te profiteren van expertise en creativiteit, wat kan leiden tot nieuwe inzichten en tevreden klanten. Door zorgvuldig je behoeftes te selecteren, kun jij de geschikte freelancer vinden. Blijf helder in de communicatie tussen jou en de freelancer om te zorgen voor een succesvolle samenwerking. Wellicht zorgen de nieuwe inzichten van een freelancer ook wel voor nieuwe inspiratie en creativiteit bij jezelf!
Laat een reactie achter
Deel deze blog:
&