Groeien van eenpitter naar werken in teamverband, hoe deed ik dat?

Negen jaar geleden begon ik mijn bedrijf. Door de jaren heen heb ik op verschillende manieren samengewerkt met interieurprofessionals. Hierdoor kon ik meer of grotere opdrachten tegelijk aannemen.

Samenwerken
Er zitten aan de verschillende manieren van samenwerken naar mijn inzicht altijd voor- en nadelen. Voor mij persoonlijk is samenwerken iets waar ik voor gemaakt ben. Ik sta in mijn kracht als ik werk kan delegeren waar ik geen energie van krijg of gewoon niet de beste in ben. Ik weet inmiddels van welke onderdelen van opdrachten ik energie krijg en welke werkzaamheden ik heel goed in ben. Dit maakt het werk verdelen tussen teamleden makkelijker. Het zorgt ervoor dat ik met mijn bedrijf kan groeien en inmiddels is het voor mij onmisbaar om samen te werken met een team.

Mijn reis door de jaren heen

  • Samenwerken met stagiaires

Toen ik in begin 2014 startte met mijn bedrijf en na een half jaar mijn bedrijf goed op stoom was, besloot ik een stagiaire aan te nemen. Ik vond het erg leuk om mijn ervaring met een student van dezelfde vakopleiding te begeleiden. Andersom leerde ik ook, bijvoorbeeld het werken met InDesign. Een vak wat in mijn studiejaren nog niet in het opleidingspakket zat.

  • Van stagiaire naar eerste medewerker

In het jaar wat daarop volgde heb ik meerdere stagiaires na elkaar ontvangen. Er was bijna altijd werk genoeg en ook voldoende tijd om goede begeleiding te kunnen bieden. Toen mijn eerste stagiaire was afgestudeerd besloot ik haar parttime aan te nemen. Opdrachten genoeg!

  • Van personeel een flexibele schil

De periode die daarop volgde, heb ik kunnen testen om de medewerker zelfstandig adviezen te laten geven. Ik merkte dat het niet helemaal paste bij hoe ik mijn bedrijf had gepositioneerd. Omdat het bedrijf mijn naam draagt, en ik meer ervaren was, voelde het niet goed om een junior op projecten in te zetten. Klanten wilden toch mij, zo bleek, en zagen mij als het gezicht. We vonden de modus om de medewerker vooral in te zetten op het uitwerken van de interieurplannen en daarnaast algemene zaken. Toen ik mijn eerste kindje kreeg, wilde ik minder verantwoordelijkheid en besloot het arbeidscontract te laten aflopen.

  • Een vast team van freelancers
    In de jaren daarna heb ik veel getest met het samenwerken met freelancers. Ik heb veel geleerd van wat nodig is om een samenwerking met een freelancer effectief te kunnen laten zijn. Inmiddels heb ik een VA voor administratie, mail, het bijhouden van de website/en het maken van content/ inplannen van Social Media. Dit omvat gemiddeld 3,5 uur per week wat er aan werk wordt verzet. Ik heb twee freelancers die totaal 1,5 dag declarabel werk kunnen verzetten. Daarnaast werk ik wisselend 4 of 5 dagen in de week.

Een medewerker of freelancer
Het voordeel van een medewerker is vaste beschikbaarheid, een lager uurloon, maar ook het risico van uitval. Uiteraard heb je ook een inwerkperiode, die is naar mijn ervaring langer dan bij een freelancer. Het voordeel bij een freelancer is dat de beschikbaarheid flexibel kan zijn. Het nadeel is dat de inwerkperiode ook aanwezig is, dit is een investering die je samen kan doen. Ook zijn de tarieven hoger, maar de ervaring leert dat het elkaar niet heel veel scheelt als je alles optelt en aftrekt aan kosten en opbrengsten. Het belangrijkste is dat je alle de afspraken goed vastlegt. Hetzij door een arbeidscontract of een freelance overeenkomst. In beide gevallen moet je kennis hebben van de rechten, plichten en risico’s.

Doen waar je goed in bent is belangrijk. Zowel voor jezelf als voor teamleden. Vereist is dat je zelf effectief werkt, maar ook je teamleden. Bij freelancers inhuren is dit nóg belangrijker ten opzichte van werknemers omdat tarieven anders in verhouding zijn.

Laat een reactie achter

Deel deze blog:

&

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wil jij groeien in je ondernemerskwaliteiten en/of het bedrijf creëren dat je wilt? Vraag jij je af wat daarvoor nodig is? Loop je vast en weet je niet wat nu handig is om als eerste stap te zetten? Meld je dan aan voor een gratis sparsessie. 

gratis sparsessie

Lees meer