Kinderopvangtoeslag ontvangen als ondernemer

Je herkent het misschien wel; je krijgt een kind en die meld je aan voor kinderopvang. Maar hoe zit dit financieel? Wat krijg je aan toeslag en hoe kun je keuzes maken in hoeverre dit voor jou als ondernemer betaalbaar is? In dit blogartikel vertel ik je er meer over hoe ik dit deed.

Geen boekhouder, financieel adviseur of ondernemer die mij wat zinnigs kon vertellen in de afgelopen 5 jaar over dit onderwerp. Elke boekhouder of accountant doet alles wat met cijfers te maken heeft, maar dit specifieke onderdeel niet. ‘Deze afdeling binnen de belastingdienst adviseren wij niet in. Ook omdat wij het niet kunnen regelen, dat moet je altijd zelf doen.’ Was het antwoord wat ik kreeg. Lekker dan. Met als gevolg dat ik op moment van schrijven pas eigenlijk echt door heb hoe het nu werkt. Vijf. Jaar. Later. En dan gaat onze dochter al een jaar naar de basisschool.

Wisselend inkomen doorgeven
Ik heb elk jaar netjes mijn gewijzigde inkomen doorgegeven aan de belastingdienst. Aan het begin (lees: de eerste twee jaar) heb ik dit maandelijks of om de paar maanden gedaan. Maar dit gaf zoveel verwarring voor onszelf, onder andere door het aantal blauwe enveloppen (wijziging op wijzing en beslissing op beslissing) dat we besloten dit 1x per jaar te doen. Vooraf een inkomen inschatten op basis van het afgelopen jaar (met wat extra erbij). Als ik toen wist, wat ik nu weet had ik het helemaal anders aangepakt.

Mijn man en ik zijn echt niet achterlijk. We zijn goed opgeleid en ik kan zeggen dat we ook best slim zijn. Ik kan twee bedrijven financieel gezond krijgen en houden, personeel aannemen en een team managen. Mijn man heeft een HBO+ functie voor een werkgever. En toch is het voor ons tot voor kort onbegrijpelijk geweest hoe het werkt met kinderopvangtoeslag in combinatie met het ondernemerschap. Wat we konden verwachten en wat een keuze onderaan de streep betekent. Ik heb al zo vaak gedacht aan al die mensen die niet het stel hersenen hebben gekregen om dingen in de basis te begrijpen. En dat vind ik dus heel stom aan de hele manier van werken van de belastingdienst. Ik vind dat deze zaken toegankelijk moeten zijn voor iedereen.

Ik ben niet snel negatief over dingen, maar over de gang van zaken over dit onderwerp wel. Het is ZO omslachtig en ingewikkeld dat het haast niet te doen is om gebruik te maken van de regelingen die bedoeld zijn om werken te simuleren. Op dit moment spreekt de overheid over het gratis maken van de kinderopvang, hopelijk maakt dat een boel makkelijker en eenvoudiger. Hoewel ik er een hard hoofd in heb dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Als je meer geld gaat omzetten als ondernemer
Ondanks dat ik dus mijn best gedaan heb om netjes wijzigingen door te geven, is het alsnog gelukt om een naheffing te krijgen over de kinderopvangtoeslag van 2021. Twee jaar na dato, terwijl de aangifte inkomstenbelasting ook al was afgerond en afgetikt. Een bedrag van 6.000 euro wat we moeten terugbetalen. Dat is knap, als je er vanuit gaat dat we alles binnen ons kunnen gedaan hebben, om dit te voorkomen. Het boekjaar was namelijk al lang afgesloten. Voor mij was 2021 het kantelpunt van wel een volwaardig salaris uit mijn bedrijf kunnen halen. Een omzet van 110K, met winst van 63K en een uiteindelijk belastbaar inkomen van 44K na aftrek van diverse regelingen.

Als ik nu wist wat ik toen moest weten
Op advies van een adviseur die wat ouder is, en vroeger dit ook mee heeft gemaakt, heb ik voor dit jaar ons beide inkomen op zo hoog mogelijk gezet bij de belastingdienst. We hebben namelijk nu BSO opvang voor onze dochter en zoontje. Voor een baby die bijna geboren wordt vanaf september ook weer kinderopvang voor drie dagen.

Wij hebben concreet allebei 2 ton inkomen doorgegeven en daarmee krijgen we een minimaal bedrag waarmee we achteraf kunnen laten verrekenen waar we nog recht op hebben. Geen kinderopvangtoeslag aanvragen en achteraf alsnog hier aanspraak op willen maken kan niet. Dat maakt het ook zo ingewikkeld en onhandig. Ik vind het DE tip als het om dit onderwerp gaat.

Voor- en nadelen
Het nadeel is dat we onderaan de streep nu netto meer betalen voor de kinderopvang. Maar in verhouding scheelt dat ook weer niet zo heel veel. Kinderen laten opvangen kost gewoon veel geld. Voor een groot deel werkt één van ons voor de kosten van de kinderen waar de kinderopvang een grote post is. Toch kiezen we er bewust voor allebei te werken en carrière te maken, om financieel onafhankelijk te zijn. Ik zie het onderwerp kinderopvang nu als een spaarpotje. Liever nu minder besteedbaar inkomen, dan weer een schuld van duizenden euro’s als verrassing.

Rechtsvorm
Kort samengevat is het goed om na te denken hoeveel je wilt werken en wat je ambities zijn. Neem je genoegen met inkomen onder de 45K dan is ondernemen onder een eenmanszaak interessant (financieel gezien). Heb je meer ambitie en wil je groeien? Dan kun je het beste zo snel mogelijk naar een BV als rechtsvorm groeien. Dit is interessant vanaf een omzet vanaf 125K om uit de bijbehorende kosten te komen.

Uiteraard kan een financieel adviseur je het beste adviseren in jouw financiële situatie (met partner). Met dit artikel hoop ik je te motiveren je inkomen beter te hoog dan te laag door te geven wat betreft de afdeling kinderopvangtoeslag. Niet het leukste onderwerp om je mee bezig te houden. Maar: go for it!

 

Foto 1 en 2: Esther Joosse | Foto 3: Iris van Tricht

Laat een reactie achter

Deel deze blog:

&

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wil jij groeien in je ondernemerskwaliteiten en/of het bedrijf creëren dat je wilt? Vraag jij je af wat daarvoor nodig is? Loop je vast en weet je niet wat nu handig is om als eerste stap te zetten? Meld je dan aan voor een gratis sparsessie. 

gratis sparsessie

Lees meer