Projectbegeleiding: hoe pak je dit aan?

Je bent als interieurprofessional betrokken bij een deel van het traject waar je opdrachtgever zich in bevindt: het interieurplan bedenken. Wat komt er allemaal nog meer kijken bij de voorbereidingen van een herinrichting, renovatie, verbouwing of nieuwbouwproject? In dit blogartikel vertel ik je hoe een klant zich beweegt in het voor- en natraject rondom jouw dienstverlening als interieurstylist of ontwerper.

Voortraject
Een opdrachtgever oriënteert zich op een herinrichting, renovatie, verbouwing of nieuwbouwproject door goed in kaart te brengen wat haalbaar is en uiteindelijk ten gunste komt van zijn/haar wensen. Hier speelt budget al een belangrijke rol. In deze oriëntatiefase kun je meedenken als sparringpartner en adviseren binnen jouw expertise en ervaring. Door de juiste vragen te stellen aan je opdrachtgever help je om gedachtes te ordenen en kun je hem/haar stimuleren ook de cijfers hierbij op een rij te zetten. Als projectbegeleider heb je hierin een vooral ondersteunende/adviserende rol.

Natraject
Hieronder valt de offertefase en de uitvoeringsfase. Na het afronden van jouw interieurplan, is alle input compleet om de offertefase in te gaan. Hierbij wordt er een uitvraag gedaan naar uitvoerders en leveranciers. In overloop naar deze fase kun je al meedenken met je klant. Wat is er nodig? Wat kun/wil je zelf doen en wat/wie zijn er nodig binnen de uitvoering. Ook planning en budget komen hier weer aan bod. Hier zul je binnen jouw interieurplan ook al (deels) rekening mee gehouden hebben. Nu is het moment daar om te gaan toetsen of dit ook klopt en of er nog alternatieven of consessies gedaan moeten worden. Planning is hierbij ook al in hoofdlijnen onderwerp van gesprek waar je jouw klant bij kunt helpen.

  • offertefase

Binnen de offertefase kun je als projectbegeleider een uitvoerende rol hebben. Je zou het aanvragen van de offertes uit deels of geheel uit handen kunnen nemen als voorbeeld. Jij weet als professional meer dan je klant en ook wat gangbaar is of juist niet. Je kunt effectief werken en weet waarover het gaat. Jouw rol als projectbegeleider kan zowel uitvoerend als adviserend zijn.

  • uitvoeringsfase

Binnen de uitvoeringsfase gaat het project van start. De planning wordt een werkdocument en het is belangrijk om in de gaten te houden of alles voor levering of de start van een leverancier gereed is. Er zal binnen de uitvoering gecontroleerd moeten worden of ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt wat van tevoren is afgesproken. Ook zullen er vragen vanuit de praktijk komen van onderdelen die nog niet helemaal duidelijk zijn of niet compleet op tekening staan. Een belangrijke taak is om de communicatie te stroomlijnen tussen leveranciers én werk te controleren. Dit kun je als projectbegeleider eventueel geheel of deels uit handen nemen.

Heb je een opleiding nodig?
Er zijn genoeg kansen om jouw rol als projectbegeleider in te zetten binnen de projecten die je hebt. Niet iedereen is zowel een goede projectbegeleider als interieurontwerper. Aan welke kennis en eigenschappen moet je voldoen? Het is belangrijk dat je management kwaliteiten hebt, goed plannen en communiceren. Vind je dit lastig? Begin er dan (nog) niet aan.

Jouw kennis bijspijkeren
Wil je jezelf ontwikkelen in het uitvoeren van de projectbegeleiding? Begin dan door vaker langs te gaan op de bouw van een project dat uitgevoerd wordt. Daar leer je enorm veel van! Ben je benieuwd hoe je concreet een slimme draai kan geven aan jouw rol als projectbegeleider? Neem dan binnen de academie deel aan een van de trainingen in projectbegeleiding.

Deze onderwerpen komen aan bod:

  • Welke vormen van projectbegeleiding zijn er?
  • Jouw rol als projectbegeleider, wat past bij je en bij de opdracht?
  • Wat doe je wel of juist niet
  • Het maken van een planning voor de uitvoering
  • Waar liggen risico’s?
  • Afspraken maken, hoe doe je dat slim?
  • Samenwerken met leveranciers

Een overzicht van de trainingen binnen de academie vind je in de agenda.

Tekst: Laura Hindriks | Fotografie: Iris van Tricht / Vormfotografie

Laat een reactie achter

Deel deze blog:

&

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wil jij groeien in je ondernemerskwaliteiten en/of het bedrijf creëren dat je wilt? Vraag jij je af wat daarvoor nodig is? Loop je vast en weet je niet wat nu handig is om als eerste stap te zetten? Meld je dan aan voor een gratis sparsessie. 

gratis sparsessie

Lees meer