Hoe zet je nu goed een bedrijf op als interieurprofessional? Begin bij het begin en geef jezelf een jaar de tijd om te bouwen en te ontdekken welke projecten bij je passen. Maar hoe doe je dat? Volg deze 3 stappen als plan voor een gefundamenteerde (her)start:
1. Breng focus aan in je werkzaamheden en ondernemersplannen
Je hebt een grote wens om van jouw hobby of droom ook daadwerkelijk je werk te maken. Dat klinkt simpel en tegelijkertijd voelt het ook als een ‘ver van je bed show’. Hoe doe je dat dan daadwerkelijk? Maak jouw droom visueel door bijvoorbeeld een visionboard. En als je dat gedaan hebt, maar er concrete doelen van. Zo kun je met volle focus bouwen aan je plannen en ambities. Lukt dit nog niet zo goed? Of weet je niet goed welke stappen je nu het beste kunt zetten? Maak dan een concreet stappenplan door middel van de cursus Dromen en Doelen. De stappen die hieruit voorkomen leer ik je vertalen naar een concrete planning. Zo weet je elke maand precies waarmee je aan de slag kunt. De kleine stapjes maak je concreet. Zo houd je voor jezelf de lat laag. Want soms maken we onszelf helemaal gek, of niet? Keep it simple, keep it stupid.
2. Zorg dat je duidelijk hebt voor wie je wilt werken en wat voor projecten je doet
Én dat je dit goed kunt vertellen in 1 of 2 zinnen aan mensen die je spreekt. Dit geldt voor zowel je partner, vrienden en familie als potentiële opdrachtgevers. Als je duidelijk bent in je verhaal en voor jezelf goed scherp hebt wat jouw bedrijfsplan is, heb je de belangrijkste ingrediënten op zak om klanten aan te trekken. Denk na welke waarde je levert aan je klanten en wat je hiervoor nodig hebt. En wie! In de cursus Jouw bedrijfsplan daag ik je uit verdieping te zoeken, zodat je heldere taal kunt spreken in alle uitingen die je doet. Online en offline. Zo wordt communiceren makkelijker, kun je gericht jouw positionering uitdragen om daarmee jouw droomklant aan te spreken. Kiezen dus! Wees daar niet bang voor.
3. Schat jezelf op waarde, zodat je (potentiële) opdrachtgevers dit ook doen
Je herkent het misschien wel, je werkt hard maar onderaan de streep lukt het nog niet om er een goede verdienste aan over te houden. Of je bouwt hard aan je bedrijf maar opdrachten genereren lukt nog niet. Je vraagt een (veel te) lage prijs voor je werkzaamheden om maar klanten binnen te halen en steekt absurt veel uren in je opdrachten. Op zich als je net begint niet erg, maar na een half jaar moet hier wel meer balans in zijn. Je schat jezelf hiermee niet op waarde en met oog op je collega’s in de interieurbranche is het ook niet zo respectvol. Je doet jezelf te kort en bent letterlijk een diep van je eigen portemonnee. Je remt jezelf in je groei omdat je hierdoor ook geen tijd en geld hebt om te investeren. En dat is nodig om je bedrijf verder te ontwikkelen! Als jij jezelf niet op waarde schat, doet jouw potentiele klant dit ook minder of niet. Bepaal voor jezelf een basis salaris waar je naartoe wilt werken. En als dit te verweg voelt, bepaal dan ook een minimaal salaris. Door beide inzichtelijk te hebben, kun je hier makkelijk naartoe werken. Dit geeft je meer zelfvertrouwen. Vind je dit nog ingewikkeld? In de cursus Genoeg geld verdienen met je bedrijf help ik je hier stap voor stap bij.
Stel jezelf ook grenzen, in hoeverre je jouw presentatie ‘mooi maakt’. Ik zie veel interieurprofessionals hier eindeloos uren in steken, terwijl jouw klant dit niet vraagt. Ze willen geholpen worden met hun woonvraag, je interieurplan en presentatie is een middel. Gun jezelf de tijd om te leren en ontwikkelen, ook op dit vlak. Goed is ook goed genoeg. Je presentatie hoeft niet perfect te zijn. Hoe vaker je een plan en presentatie maakt, hoe makkelijker en sneller dit gaat. Een format kan je hierbij ook erg goed helpen! Ben je perfectionistisch en vind je dit lastig? Vraag dan hulp van een professional om hierin te groeien.
Ondernemen is doen. Bouwen en ontwikkelen aan je droom. Wacht niet af tot die klant belt, maar blijf proactief en zichtbaar, online en offline. Dan lukt het zeker om van jouw hobby je werk te maken! Volg je de academie al via Instagram? Daar geef ik meer informatie en tips&tricks om jezelf te blijven ontwikkelen als vakprofessional en ondernemer.
Laat een reactie achter
Deel deze blog:
&