Een goed begin van 2023 als ondernemer in de interieurbranche

Goede voornemens. Je hebt er wat mee of helemaal niks. Je hebt vast ook zo’n lijstje, met dingen die je nog graag wilt of gaan ondernemen. Misschien wil je wel gezonder gaan leven, minder streng zijn voor jezelf of juist meer vrijheid ervaren. Nu echt fulltime gaan ondernemen als interieurprofessional of juist een verdiepingsslag zoeken in je bedrijfsvoering.

Of je nu wel of niet aan voornemens doet, het is slim om regelmatig de balans op te stellen en kritisch te kijken naar waar je als ondernemer nu eigenlijk mee bezig bent. Graag neem ik je mee in 8 stappen om jezelf als ondernemer voor te bereiden op het nieuwe jaar!

 • Evalueren 2022.
 • Breng je administratie op orde.
 • Bereken je uurtarief opnieuw.
 • Update je verzekeringen.
 • Maak je dromen visueel.

Evalueren
Om goed te weten wat je in dit nieuwe jaar graag wilt en misschien wel anders gaat doen, is het goed om terug te blikken op afgelopen jaar. Zeker als zelfstandig ondernemer in de interieurbranche, is het zo makkelijk om maar door te denderen en te verzanden in je werk voor opdrachtgevers. Maar wat waren nu eigenlijk je hoogtepunten? Zeker als er misschien ook tegenslag was, dan is het goed om je te focussen op dingen die ook goed waren. Door eens rustig door je foto’s op je telefoon of je tijdlijn op Social Media te scrollen, kun je makkelijk zien wat je allemaal hebt gedaan. Je zult ervan versteld staan hoeveel mooie dingen dit zijn en dat je trots mag zijn op wat je tot nu toe al hebt bereikt. Download hier het gratis e-book met vragen om jouw jaar te evalueren!

TIP: maak een reel op Instagram of post op LinkedIn met een overzicht. Persoonlijke inhoud spreekt jouw potentiële klant en netwerk enorm aan! Aan jou de keuze in hoeverre je wat deelt, jij bent de baas!

Breng je administratie op orde
Het jaar is om, dat betekent ook dat het tijd is om je administratie op orde te maken. Rond je kwartaaladministratie af en lever alles aan bij je boekhouder of rond zelf je jaaradministratie af. Update je boeksysteem om inzicht te krijgen in hoe je financieel het afgelopen jaar hebt gedraaid. Maak ook een uitdraai van je urenregistratiesysteem. Dit kun je nu tegenover je jaarcijfers zetten om inzicht te krijgen in de volgende drie dingen:

 • Je totale inkomen van het afgelopen jaar.
 • Je gemiddeld inkomen per maand.
 • Je omzet van het afgelopen jaar.
 • Je vaste en variabele kosten van het afgelopen jaar.
 • Je gemaakte uren in het afgelopen jaar.
 • Je winst inzichtelijk maken.

Vind je het lastig om te bepalen wat nu precies je winst is? Vraag dan hulp van je boekhouder en/of financieel adviseur. Afhankelijk van je rechtsvorm is je winst aan de hand van omzet en kosten te bepalen.

Bereken je uurtarief opnieuw
Iedereen heeft te maken met veranderingen. Een nieuw kalenderjaar is een goed moment om ook je uurtarief bij te stellen. Op dit moment hebben we allemaal te maken met de inflatie. Heb jij ook stijgende kosten zakelijk en privé? Zet op een rij wat je huidige vaste en variabele kosten zijn. Bepaal ook hoeveel uur je aankomend jaar maximaal wilt werken. Vind je cijfers lastig? Ik heb een werkbaar Excel-bestand gemaakt om je uurtarief handig te berekenen. Ook met het oog op sparen, belastingen en een pensioen opbouwen. Deze kun je via de masterclass over tarieven eenvoudig bepalen.

TIP: Wil je meer leren over dit onderwerp? Bekijk dan ook meteen de masterclass over verdienmodellen als je jouw inkomen wilt verhogen.

Update je verzekeringen
Een nieuw jaar betekent ook dat je verzekeringen geactualiseerd dienen te worden. Is je omzetbedrag hoger of heb je mensen in dienst genomen? Geef dat dan even door bij je verzekering. Ben je starter en heb je nog geen verzekeringen? Lees dan de blog die ik heb geschreven over risico’s in kaart brengen.

Maak je dromen visueel
Wil je in 2023 dingen anders gaan doen? Of juist op een bepaald vlak verder ontwikkelen? Maak je dromen dan visueel aan de hand van een mindmap. In de academie vind je hiervoor een handige tool om je dromen ook meteen om te zetten in een doel en stappenplan.

Wil jij het nieuwe jaar samen met andere interieurprofessionals vol inspiratie en een concreet plan beginnen? Bereid je dan voor op een succesvol 2023 tijdens de live training op 30 januari a.s. in Arnhem. Meld je optijd aan, vol=vol!

E-book ‘Een terugblik op het afgelopen jaar als ondernemer in de interieurbranche’
Om goed te weten wat je in dit nieuwe jaar graag wilt en misschien wel anders gaat doen, is het goed om terug te blikken op afgelopen jaar. Zeker als zelfstandig ondernemer in de interieurbranche, is het zo makkelijk om maar door te denderen en te verzanden in je werk voor opdrachtgevers. Maar wat waren nu eigenlijk je hoogtepunten? Meer lezen? Download hier mijn e-book.

Laat een reactie achter

Deel deze blog:

&

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wil jij groeien in je ondernemerskwaliteiten en/of het bedrijf creëren dat je wilt? Vraag jij je af wat daarvoor nodig is? Loop je vast en weet je niet wat nu handig is om als eerste stap te zetten? Meld je dan aan voor een gratis sparsessie. 

gratis sparsessie

Lees meer